top of page

VIS, FRIET EN FERRY'S: FOLKESTONE (UK)

  • Foto van schrijver: Simone
    Simone
  • 6 apr 2018
  • 9 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 mrt 2020

Met drie dagen vrij in de agenda en behoefte aan zee, een vette hap en een lekker biertje besloten we om de Paasdagen dit jaar door te brengen aan de andere kant van het kanaal: hello Kent!

DE VOORBEREIDINGEN Omdat we vrij last-minute besloten om deze roadtrip te maken, waren veel hotels in Kent al volgeboekt. Tijdens wat speurwerk online kwam ik steeds weer terecht bij een hotel in Folkestone. Niet een plaats die ik direct in gedachte had (Margate, Ramsgate en Canterbury werden mij eerder aangeraden), maar na een korte check op TripAdvisor (kunnen we hier fish en chips eten?), de zachte prijs voor twee overnachtingen inclusief ontbijt en de locatie van het hotel (in het centrum, direct aan zee) was ik verkocht: The Portland Hotel werd geboekt.


Om met je auto in Engeland te komen kun je ervoor kiezen om de boot of de tunnel te nemen. Omdat het reizen zelf ook onderdeel zou zijn van de ontspanning (roadtrip!) en ik het leuk vind om op het water te zijn kozen we voor de boot. De dichtstbijzijnde ferry richting Dover vertrekt vanuit Duinkerke (FR), via DFDS boekten we een heen- en terugtocht. De ferry's vertrekken om de twee uur en doen er twee uur over om aan de andere kant van het kanaal te komen.


DE HEENREIS Na een rit van drie uur kwamen we aan bij de haven van Duinkerke. We hadden het geluk dat het erg rustig was, en overal direct konden doorrijden. Na het inchecken bij de eerste balie (zorg dat je je DFDS-bevestiging en paspoorten bij de hand hebt) ontvang je een ticket met hierop je afvaartijd en lane waar je moet aansluiten. Je hoeft hier niet voor uit te stappen, alles gaat via het raam. Hierna rij je door naar de Franse en vervolgens de Britse douane. Tot slot word je verzocht eventjes te stoppen, zodat er in je auto kan worden gekeken. Na deze controles rij je door naar de lane op je ticket en parkeer je hier je auto. Je ticket kun je vervolgens bevestigen aan je achteruitkijkspiegel.

We waren erg vroeg en aten broodjes in de auto terwijl we een film keken. In het gebouw naast de lanes kun je snacks en koffie uit de automaat trekken of terecht voor een plaspauze.


Na een tijdje wachten konden we de ferry op, verkenden we het buitendek en zochten we een plekje bij het raam. De ferry's van DFDS zijn niet groot, maar met een restaurant, twee snackbars, een winkel (sterke drank, souvenirs of een landkaart? Check.), een GWX wisselkantoor, veel zitplekken en een groot buitendek met twee verdiepingen is het prima vertoeven. De ferry's hebben ook een speciale area voor vrachtwagenchauffeurs en een zogenoemde (duurdere) priority area met toegang tot wifi en wat meer luxe.

Na twee uur varen kwamen de witte kliffen van Dover in zicht en maakten we ons klaar voor een uitdaging: links rijden. Vooraf hadden we al rondgevraagd waar we op moesten letten bij dit kunstje, en vooral rotondes zouden spannend kunnen zijn. Als je van de boot afrijdt word je een rechterbaan opgestuurd wat even verwarrend kan zijn, maar als snel rij je aan de linkerkant van de weg en komt de eerste rotonde in zicht: rechts kijken, met de klok mee rijden, links kijken voor eventuele fietsers! Ik had het geluk dat ik alleen maar op de bijrijdersstoel hoefde mee te puffen, en toen het na een half uurtje begon te wennen hadden we onze eindbestemming al bereikt: welcome to Folkestone.

HET VERBLIJF The Portland Hotel bevindt zich boven Skuba Bar & Grill. Parkeren tegen betaling kan pal voor het hotel, iets verderop langs de boulevard kan dit zelfs gratis. Aan de bar checkten we in, en na een korte klim kwamen we terecht op onze kleine en foeilelijk ingerichte kamer (mƩt zeezicht en fijne warme douche). Skuba is een plek waar je overdag op de patio een hapje kunt eten en waar in het weekend de voetjes van de vloer gaan. Dit laatste hadden wij niet zien aankomen! Op zaterdagavond deden we een drankje in de bar, toen we verzocht werden om onze tafel te verlaten omdat deze zou worden weggezet om een dansvloer te creƫren. We moesten lachen en vonden het nogal ambitieus, aangezien er op dat moment misschien maar vijftien mensen in de bar waren die er niet uitzagen alsof ze wilden feesten. Niets bleek minder waar: binnen een uur stond de bar vol met uitgedoste Britten en werd er flink met lichaamsdelen geschud op muziek die in Nederland alleen nog wordt gedraaid tijdens het foute uur. Op onze kamer hadden we geen last van het feestgedruis en na een goede nacht slaap genoten we van een simpel maar prima ontbijt met toast, roerei, cornflakes en heerlijke koffie. Een fijn budgethotel!

FOLKESTONE

Folkestone ligt aan de zee ten westen van Dover en telt iets meer dan 50.000 inwoners. Je kunt er prima komen met de auto of de trein. Buitenlandse toeristen slaan het havenstadje vaak over waardoor je het gevoel hebt even te kunnen onderduiken in 'het echte Engeland'. Vanuit ons hotel hebben we de stad te voet verkend, en er is genoeg te zien en te doen: een lang wandelpad langs en over het strand, een groot park vlakbij zee waar de locals dankbaar gebruik van maken en leuke winkeltjes en koffiezaken in the Creative Quarter. Hieronder een top zes van plekjes die je volgens ons zeker niet mag overslaan bij een bezoek aan Folkestone:


1. Windowshoppen in The Old High Street De perfecte locatie voor boetieklovers: in The Old High Street komen liefhebbers van onder andere vintage kleding, muziekinstrumenten en interieurspullen aan hun trekken. Als je niet van winkelen houdt is het ook leuk om door dit gezellige straatje heen te lopen en een kop koffie te drinken in bijvoorbeeld de etalage van Steep Street Coffee House. In het nieuwere (en veelal lelijkere) gedeelte van Folkestone vind je wat coole murals, een paar leuke restaurants en een klein winkelcentrum met onder andere een Primark, maar dit gedeelte van de stad is niet echt de moeite waard.

2. Slenteren door The Lower Leas Costal Park en de Harbour Arm Vanuit ons hotel begonnen we op zondagochtend aan een wandeltocht door het park, waarbij je al zigzaggend over paden langs de rotswand uiteindelijk uitkomt bij het wandelpad langs het kiezelstrand. Het park staat vol speeltoestellen en kunstwerken en de meest uiteenlopende struiken en planten. Het deed me een beetje denken aan Mondo Verde. Het wandelpad langs zee leidt je uiteindelijk naar het voormalige station van Folkestone met aangrenzend de Harbour Arm: een gezellige pier waar je onder andere kunt genieten van lekkers uit foodtrucks en de livemuziek die er wordt gemaakt. In de voormalige wachtruimtes bevinden zich verschillende barretjes en restaurantjes, en aan het einde van de pier staat een vuurtoren waar je champagne kunt nippen. Cheers!

3. Een hapje eten bij The Samuel Peto Verwacht geen haute cuisine of een echte restaurant experience, maar wel een van de mooiste vestigingen van de Wetherspoon Pub in het hele land. In deze voormalige kerk kun je op twee verdiepingen drinken en eten tegen vriendelijke prijzen. Bestellen doe je met je tafelnummer aan de bar op de begane grond, waarna het eten aan je tafeltje wordt gebracht. Persoonlijk vond ik de saustafel (grab as many bottles as you like!) een aangename verrassing, en probeerde ik voor het eerst friet met Heinz muntsaus.

4. Livemuziek luisteren bij The Ship Inn Voor de echte pub-ervaring ga je naar The Ship Inn in de haven van Folkestone: hier staan de mosselen en garnalen als garnituur op de bar, wordt bier standaard in halve liters gedronken en daagt de eigenaar de stamgasten uit voor een potje poolen. Op zondagmiddag is er livemuziek en wordt er gedanst en meegezongen. Als je de pub wilt betreden met een goede bodem is het zeker aan te raden om een portie fish & chips te eten bij The Smokehouse, een hippe viszaak vlakbij de pub.

5. Een drankje doen in The Chambers Er blijken, na een korte rondvraag op het terras, buiten het hoogseizoen drie plekken te zijn om, naast alle pubs, in het weekend uit je bol te gaan: de hotelbar van The Southcliff Hotel, Blue Martini, voor cocktails en DJ's, Skuba (het is niet waar!) en The Chambers. Deze laatste is een gezellig ondergronds cafƩ met verschillende barren en nisjes waar je je als bezoeker kunt terugtrekken met een koud drankje. Er wordt regelmatig livemuziek geprogrammeerd en toen wij het cafƩ bezochten was er een vierdaags ale en cider-festival aan de gang, waarbij bezoekers twintig verschillende soorten alcoholische versnaperingen met namen als 'the hoppy bunny' en 'really rockin'' konden proberen. Ik zeg 't nog maar eens; cheers.


6. Ontbijten bij Ken in Hillside Restaurant Engeland verlaten zonder een fatsoenlijk Engels ontbijt kan natuurlijk niet. Hoewel het ontbijt in het hotel prima was, besloten we om op maandagochtend nog even de stad in te lopen op zoek naar een goede ontbijtplek. We lieten de top 10 op TripAdvisor en suggesties van Google Maps links liggen en ik volgde het advies van mijn vriend: we gingen na het lezen van het menu op straat naar binnen bij Hillside Restaurant, een ietwat smoezelig ogend zaakje in een smal zijstraatje in het centrum. Zodra we door de deur naar binnen stapten had ik het gevoel dat we twintig jaar terug in de tijd gingen. Achter de toog stond een vriendelijke opa met schort toast te roosteren en in de keuken stond een jonge, zwangere vrouw in een grijs trainingspak eieren te bakken. De meubels bestonden uit kleine houten bankjes en tafeltjes, aan de muur hingen afbeeldingen van boten en printjes van het dagmenu en in de hoek stond een gokkast waarnaast een man met zijn teckel een sandwich zat te eten. Met een dampende kop thee met melk voor onze neus genoten we van onsĀ ontbijt inclusief worst, bonen in tomatensaus en bacon. Bij het afrekenen las ik een uitgeknipt krantenartikel over de opa, oftewel de eigenaar: Ken was een aantal jaar geleden met pensioen gegaan, maar na aanhoudende klachten van zijn vaste klanten over het gemis van zijn aanwezigheid besloot hij weer aan het werk te gaan in Hillside Restaurant, want nu beter liep dan ooit. Wij begrijpen het wel, Engelser dan dit wordt het niet.


Op deze kaart vind je een overzicht van meer leuke plekjes in Folkestone. De locaties met een hartje hebben wij zelf bezocht, de overige locaties staan goed aangeschreven.


DE TERUGREISĀ  Na het ontbijt en een rondje door de supermarkt (altijd leuk om te zien welke bijzondere producten er in andere landen verkocht worden, betere souvenirs voor thuis zijn er niet!) begonnen we aan de terugreis. Ik voelde me niet zo lekker, dus we besloten alvast naar de haven te rijden om te zien of we een boot eerder naar Duinkerke zouden kunnen nemen. Dit bleek een wijs besluit: het was, waarschijnlijk door de bank holiday, ontzettend druk in de haven. Na bijna anderhalf uur wachten reden we als een van de laatste auto's via de douane en de incheckbalie de boot op en vertrokken we met de zon in ons gezicht richting Frankrijk. We konden het niet laten en probeerden de fish & chips op de boot: helemaal niet verkeerd. Ook op de weg richting Nederland was het erg druk, en na een reis van bijna acht uur kwamen we moe maar voldaan thuis.


AANRADER? Jazeker! De volgende keer hopen we iets langer te kunnen gaan omdat de reis naar Folkestone toch best een onderneming is: je moet op tijd in de haven zijn (minimaal 60 minuten voor vertrek), je weet nooit hoe druk het zal zijn op de weg en het rijden aan de linkerkant van de weg kan best een uitdaging zijn. Folkestone zelf is geen plek die je dagen blijft verrassen, maar is een prima uitvalsbasis als je bijvoorbeeld de nabijgelegen kliffen of een ander stadje wilt bezoeken. Toch hebben we heel erg genoten van dit korte tripje en was het precies waar we naar op zoek waren: weinig toerisme, veel gezelligheid.


DE KOSTEN Accommodatie | The Portland Hotel (twee personen, twee nachten incl. ontbijt): €155,- Vervoer | DFDS Ferry's Duinkerke - Dover (twee personen + auto, heen en terug): €163,- Benzine | ƩƩn volle tank: €60,- Overige| Eten, drankjes, snacks en souvenirs: €195,- Totaal | €573,-


NOG EEN PAAR HANDIGE TIPS:  - In de UK betalen ze met ponden. Als je pint komen die vanzelf uit de muur, maar het is altijd handig om wat ponden op zak te hebben voor je aan je reis begint. Wisselen kan op alle wisselkantoren van GWX, maar ook op de ferry. - Door het tijdsverschil doe je volgens de klok slecht één uur over de heenreis, maar wel drie uur over de terugreis. Houdt de lokale tijd aan bij het lezen van de tijden op je bevestiging.

- Zorg ervoor dat je minimaal 60 minuten voor afvaartijd aanwezig bent in de haven. Op de terugreis waren er een hoop mensen die niet mee konden op de boot, omdat de wachttijden zo lang waren en ze te laat hadden aangesloten. De boot wacht niet. - Met je economy ticket van DFDS kun je één boot eerder of later dan je gekozen afvaartijd meevaren. Op de terugreis kozen wij ervoor om een boot eerder richting Frankrijk te gaan, dit kon zonder extra bij te betalen. Je hoeft hiervoor niet te bellen of te mailen, meldt je gewoon bij de incheckbalie. Het kan zijn dat dit op minder drukke dagen anders is, maar de baliemedewerkster zag eruit alsof ze een zware dag had en stelde ons verder geen vragen. - Tip van de schoonmoeder: kijk op de boot goed naar de cijfers op de wand van de boot en de kleur trap waarop je naar boven gaat, hierdoor vind je bij het verlaten van de boot je auto veel sneller terug. Tijdens het varen kun je niet bij je auto komen, neem dus alles mee wat je nodig denkt te hebben. - Op zoek naar meer tips over Folkestone en de activiteiten die er tijdens jouw bezoek te doen zijn? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina 'We Love Folkestone'. Deze pagina werd opgericht door een inwoner die het zat was om alleen maar geklaag en gezeur te lezen op social media over zijn stad, en lanceerde de pagina waar mensen alleen maar positieve berichten over Folkestone mogen plaatsen. Hier worden activiteiten gepromoot en leuke dingen over de stad gedeeld. Het boekje W3Gigs, wat verkrijgbaar is in veel hotels en pubs, bevat een maandagenda met hierin alle livemuziek in Kent.


BYE FOLKS.Ā 

Comments


MAILTJE ONTVANGEN ALS ER IETS NIEUWS TE LEZEN VALT? 

© 2018 door the one and only. 

bottom of page